5 τρόποι διδασκαλίας μουσικών οργάνων σε παιδιά

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διδάξετε τις έννοιες της μουσικής

Τα μικρά παιδιά είναι πολύ περίεργα και ανοιχτά σε νέες εμπειρίες, ειδικά εάν παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο. Και η μουσική είναι ένα από τα πράγματα που τα περισσότερα παιδιά αγαπούν από πολύ νεαρή ηλικία. Κάποιοι λένε ότι είναι έμφυτη, ξεκινώντας από την περίοδο που το παιδί βρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του. Κάθε παιδί έχει έμφυτη την αίσθηση του ρυθμού.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συχνά χρησιμοποιούν διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους διδασκαλίας της μουσικής σε μικρά παιδιά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Εδώ παρουσιάζουμε πέντε απλούς τρόπους για να εξοικειώσετε τα μικρά παιδιά με τα μουσικά οργάνα:

Χρησιμοποιήστε καθημερινά αντικείμενα

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγετε τα παιδιά στην έννοια του ρυθμού, είναι να χρησιμοποιήσετε καθημερινά αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι ή στην τάξη και να τα αντιμετωπίσετε σαν ένα κρουστό όργανο.

Τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία διάφορων ήχων. Μικρές γλάστρες, ταψιά, καπάκια,  μεταλλικά κουτιά, ξύλινα κουτάλια, δοχεία αλατιού και πιπεριού, μολύβια, στυλό, χάρακες, μπουκάλια νερού κ.λ.π.

Εισαγωγή σε πραγματικά μουσικά όργανα

Εάν μπορείτε, δανειστείτε μερικά πραγματικά κρουστά όργανα όπως καμπάνες, τύμπανα, μαράκες ή τρίγωνα. Αφήστε το παιδί σας να αλληλεπιδράσει μόνο του με τα όργανα, να ανακαλύψει τους ήχους που παράγουν. Στη συνέχεια, καθώς το παιδί χτυπά κάποιο από τα όργανα παράγοντας ήχο, πάρτε ένα άλλο όργανο και παίξτε μαζί του. Ενθαρρύνετε το.

Αφού το παιδί πειραματιστεί από μόνο του με το όργανο, δείξτε του πώς ν’ αναπαράγει έναν απλό ρυθμό ή παίξτε εσείς το όργανο. Ο δικός σας αυτοσχεδιασμός δείχνει στο παιδί ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Πρόκειται για  διασκέδαση ανακάλυψη της μουσικής μέσα από το παιχνίδι.

Δημιουργήστε το δικό σας μουσικό όργανο

Μια άλλη διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά είναι να τους βοηθήσετε να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά όργανα από ανακυκλωμένα υλικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πειραματιστείτε με τη δημιουργία μιας μικρής κιθάρας από ένα άδειο χαρτόκουτο με ταινίες από καουτσούκ. Ή μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σέικερ γεμίζοντας ένα κενό δοχείο με φασόλια ή ρύζι, διδάσκοντας ταυτόχρονα και την αξία της ανακύκλωσης.

Μάθετέ τους ν’ ακούνε μουσική

Είναι καλό για τα παιδιά ν’ ακούνε μουσική από διάφορες χρονικές περιόδους και μουσικές κουλτούρες. Ζητήστε από το παιδί σας να αναγνωρίσει τουλάχιστον ένα όργανο από τη μουσική που ακούει. Ανάλογα με τη μουσική, μπορείτε να επεκτείνετε αυτή τη δραστηριότητα συνδυάζοντας την ακρόαση με το χορό ή την κίνηση, π.χ. την αναπαραγωγή του ρυθμού με παλαμάκια ή κτυπήματα με τα πόδια. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει μουσικές δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθεί σε διάφορους τύπους μουσικής . Κάποια από τα παιδιά μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την έννοια του σταθερού ρυθμού.

Χρωματίστε 

Ένας άλλος απλός τρόπος εισαγωγής μουσικών οργάνων σε μικρά παιδιά είναι η χρήση βιβλίων ζωγραφικής με διαφορετικά μουσικά όργανα. Μπορείτε να βρείτε βιβλία ζωγραφικής μουσικών οργάνων σε βιβλιοπωλεία ή να κατεβάσετε δωρεάν από το διαδίκτυο εικόνες μουσικών οργάνων έτοιμες για να τις χρωματίσουν τα παιδιά. Όσο το παιδί ζωγραφίζει, είναι καλό να βρείτε ένα ηχητικό δείγμα του αντίστοιχου οργάνου, εμπλέκοντας  στη διαδικασία μάθησης πολλαπλές αισθήσεις (όραση, ακοή, αφή), ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη σύνδεση του παιδιού σας με το συγκεκριμένο όργανο.

Κοινοποιήστε

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *