Σε έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που διαβιβάστηκε μέσω του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στις Διευθύνσεις εκπαίδευσης και από εκεί στις σχολικές μονάδες της χώρας, αναφέρονται τα εξής:
“Πρόσφατα, τέθηκε υπόψη μας, η ύπαρξη γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων με την επωνυμία Death Note , όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα Ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».
Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο Οόμπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδιά του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του «L».
Η δημοτικότητα του Death Note σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου, προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο Death Note, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.
Η κυκλοφορία του Death Note έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.
Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του, βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga).
Μας αναφέρθηκε, περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχσλικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μια υποστηρικτική «οικογένεια» στα Anime (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το Death Note.
Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι και παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί της Περιφέρειας σας, καθώς και άλλοι φορείς που ασχολούνται με ανηλίκους να ενημερωθούν σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινούμενων σχεδίων με την επωνυμία Death Note και να υπάρχει έγκαιρη πρόληψη του εν λόγω φαινομένου.”