Απάντηση στους βουλευτές του ΚΚΕ Δελή και Στολτίδη

Με έκπληξη διαβάσαμε την ερώτηση που κατέθεσαν στην βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής και Στολτίδης με τίτλο «Προβλήματα των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Κατερίνης».

Θα περίμενε κανείς από δύο μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, πριν συντάξουν ένα τέτοιο προσβλητικό και συκοφαντικό κείμενο, για λόγους δεοντολογίας να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του σχολείου ή έστω με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά και όταν εκ των υστέρων προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους, μέσω του γραφείου του ΚΚΕ στη Βουλή, στάθηκε αδύνατο.

Στο κείμενο της ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας, εκτός των άλλων ανακριβειών, αναφέρονται κατά λέξη και τα ακόλουθα ψευδή στοιχεία:

«Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η στάση της Διεύθυνσης του Μουσικού Γυμνασίου- Λυκείου Κατερίνης που φέτος πρότεινε στους γονείς να απευθυνθούν ως σχολική μονάδα στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης, ώστε οι καθηγητές Αρμονίας του Ωδείου να παραβρεθούν στο σχολείο και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις πιστοποίησης και οι γονείς να επιβαρυνθούν με το όποιο κόστος.

Επιπλέον των παραπάνω δεν διατίθενται στους μαθητές του Μουσικού – Λυκείου Κατερίνης τα βιβλία Βυζαντινής Μουσικής με συνέπεια να καλείται ο Γονέων και Κηδεμόνων να πληρώσει για την αγορά τους».

Επειδή λοιπόν κάθε ερώτηση αξίζει μιας ανάλογης απάντησης και προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:

Η πιστοποίηση σπουδών των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων, προβλέπεται ήδη από την ίδρυση τους, το 1988. Μάλιστα στην υπ. αριθμ. Γ2/7323/08-12-1997 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1233 τ. Β΄, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων θα χορηγείται τίτλος μουσικής ειδικότητας μετά από εξετάσεις, ο οποίος θα είναι ισότιμος και αντίστοιχος με τους τίτλους που χορηγούνται από τα αναγνωρισμένα από το Κράτος (ΥΠ.ΠΟ) Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωδεία – Μουσικές Σχολές). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από 1 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές τις εξετάσεις έχουν όλοι οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται στη Δ/νση Σπουδών Δ.Ε./ Γραφείο Μουσικών Σχολείων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέχρι τις 15 Ιουλίου εκάστου έτους».

Επιπλέον στην ίδια απόφαση, ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται και οι χορηγούμενοι τίτλοι μουσικής ειδικότητας, οι οποίοι είναι:

α) Πτυχίο Θεωρητικών Ευρωπαϊκής Μουσικής (Ειδ. Αρμονίας)

β) Πτυχίο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής)

γ) Πτυχίο Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων.

Επειδή λοιπόν, όλα τα παραπάνω, παρά το ότι προβλέπονται από τη νομοθεσία, με ευθύνη της πολιτείας μέχρι σήμερα δεν υλοποιούνται, με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης στη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς ζητήθηκε από την Διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης να εγγράψει στα μαθητολόγια του ωδείου τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με ένα συμβολικό αντίτιμο, ώστε μετά από 2 χρόνια (4 εξάμηνα), όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση του πτυχίου της αρμονίας, χωρίς να επιβαρυνθούν οι γονείς με το σύνολο των διδάκτρων.

Το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης με την υπ. αριθμ, 13/14-3-2019 απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα καθορίζοντας το ποσό της εγγραφής στα μαθητολόγια στα 50 € το χρόνο για 2 χρόνια. Επιπλέον προσέφερε και μια σειρά από άλλες εκπτώσεις στους μαθητές του σχολείου.

Εννοείται βέβαια ότι εξετάσεις πιστοποίησης πραγματοποιούνται αποκλειστικά στους χώρους του ωδείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και πουθενά αλλού και φυσικά το σχολείο δεν εμπλέκεται επ’ ουδενί σε τέτοιες διαδικασίες.

Η Διεύθυνση του σχολείου το μόνο που έκανε, ύστερα από αίτημα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ήταν να ενημερώσει τους γονείς των μαθητών για τη συγκεκριμένη δυνατότητα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ενημερωτικών συναντήσεων.

Επιπλέον, όπως γνωρίζουν οι πάντες οι έχοντες σχέση με Μουσικά Σχολεία, αλλά φαίνεται να αγνοούν οι δύο βουλευτές του κόμματος του λαού, για τα μουσικά μαθήματα δεν διανέμονται βιβλία στους μαθητές και αυτό αφορά όχι μόνο τη βυζαντινή μουσική αλλά όλα τα μουσικά μαθήματα και όλους τους μαθητές όλων των Μουσικών Σχολείων της Ελλάδας και όχι μόνο τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια η Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος είχε την ευγενική καλοσύνη να δωρίσει στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης τα βιβλία της βυζαντινής μουσικής για τους μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου. Τα βιβλία αυτά οι μαθητές τα δανείζονται όταν εισάγονται στο σχολείο μας στην Α’ Γυμνασίου και τα επιστρέφουν όταν τελειώσουν την Β’ Γυμνασίου, ώστε να δοθούν στη συνέχεια ξανά στους επόμενους μαθητές. Όμως λόγω της αύξησης των εισακτέων μαθητών στην Α’ Γυμνασίου αλλά και λόγω απώλειας μερικών από τα βιβλία, προέκυψε την φετινή χρονιά ένα έλλειμμα 11 βιβλίων των οποίων την αγορά προσφέρθηκε να καλύψει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Όπως μπορεί να καταλάβει ο οποιοσδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να είναι βουλευτής, το κείμενο των δύο εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, αποτελεί μια ευθεία επίθεση στο σχολείο μας, που στόχο έχει, όχι να αναδείξει τα προβλήματα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, αλλά να εξυπηρετήσει τα πολιτικά παιχνίδια του ΚΚΕ εις βάρος των μαθητών του σχολείου μας και των οικογενειών τους, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Ωστόσο, παίρνουμε το θάρρος να προτείνουμε στους δύο βουλευτές, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των μαθητών του σχολείου μας, να τροποποιήσουν την ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας ως εξής:

  1. Γιατί το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης είναι το μοναδικό σχολείο στο Νομό Πιερίας και ένα από τα ελάχιστα Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα που στερείται παντελώς εδώ και 20 χρόνια μιας στοιχειώδους κτιριακής δομής με αποτέλεσμα οι μαθητές του να στοιβάζονται σε τραγικές συνθήκες σε ημικατεστραμμένα containers, στερούμενοι των βασικών μορφωτικών τους δικαιωμάτων;
  2. Γιατί στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, όπως και σε άλλα Μουσικά Σχολεία, δεν υπάρχουν καθηγητές μουσικών ειδικεύσεων, ακόμα και για υποχρεωτικά μουσικά όργανα, όπως ο ταμπουράς, με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες διδακτικές ώρες;
  3. Γιατί στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, όπως και σε όλα τα άλλα Μουσικά Σχολεία, δεν υπάρχουν βιβλία για τα μουσικά μαθήματα;
  4. Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία, που επιτρέπει στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, αλλά και στους μαθητές όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας να πιστοποιούν μέσω εξετάσεων τις μουσικές τους γνώσεις;

Αγαπητοί βουλευτές, σας καλούμε, αφού διαπιστώσετε ότι τα όσα αναφέρετε στην ερώτησή σας είναι ψευδή, να αποκαταστήσετε την αλήθεια και να ζητήσετε δημόσια συγνώμη από την μεγάλη λαϊκή οικογένεια του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Τέλος προτείνουμε, αντί να δίνετε την βουλευτική σας αποζημίωση στο κόμμα, να την δωρίσετε στο σχολείο μας προκειμένου να αγοραστεί εξοπλισμός, απαραίτητος για τη εύρυθμη λειτουργία του πιο ταλαιπωρημένου σχολείου στην Ελλάδα.

 

Γιώργος Βαρδακώστας

Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Κοινοποιήστε