Πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Αγαπητοί γονείς,

είναι αλήθεια ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Με τα σχολεία κλειστά, είναι λογικό να αισθάνεστε κάπως περίεργα τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Ωστόσο στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα να πάει χαμένο. Γνωρίζουμε ότι αρκετοί από εσάς δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή ίσως να στερείστε του απαραίτητου εξοπλισμού. Να είστε σίγουροι ότι το ίδιο συμβαίνει επίσης με αρκετούς από τους εκπαιδευτικούς.

Στις 2 βδομάδες, που προηγήθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις διατηρήθηκε η επαφή μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών είτε μέσω ανταλλαγής email είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων (messenger, viber, what’s up κλπ). Πρόκειται όμως για εξαιρέσεις και όχι για τον κανόνα.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επόμενες εβδομάδες, που λογικά τα σχολεία θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά, και χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες, η πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Παιδείας, προτείνει την εξ αποστάσεως διδασκαλία με χρήση ψηφιακών εργαλείων, που θα επιτρέψουν να διατηρηθεί η επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών στις παρούσες, έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, χωρίς να υποκαθιστούν τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Η διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα υλοποιηθεί από κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά. Θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τους δύο αυτούς όρους, καθώς και την διαδικασία με την οποία τα παιδιά σας θα αποκτήσουν πρόσβαση στις αντίστοιχες πλατφόρμες.

Α) Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό στους μαθητές, που παρακολουθούν ζωντανά μέσω σταθερού ή φορητού υπολογιστή (desktop ή laptop/netbook), κινητού τηλεφώνου (smart phone) ή tablet.

Η πλατφόρμα που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας είναι το webex της Cisco, στην οποία οι μαθητές μπορούν να συνδεθούν:

α) διαδικτυακά (Internet) με δυνατότητα εικόνας και ήχου και αλληλεπίδρασης με τον διδάσκοντα ή

β) μέσω απλής τηλεφωνικής γραμμής, εφόσον δεν διαθέτουν σύνδεση Internet ή smart phone με δεδομένα, όμως σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουν μόνο ήχο χωρίς εικόνα ή δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον διδάσκοντα.

B) Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία, κατά την οποία οι μαθητές συνεργάζονται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου.

Οι πλατφόρμες που παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας και προτείνονται είναι το eclass και το eme. Όμως για να μπορούν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, θα πρέπει να διαθέτουν λογαριασμούς στο σχολικό δίκτυο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει ένας μαθητής λογαριασμό στο σχολικό δίκτυο:

α) Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή δημιουργεί μόνος του τον λογαριασμό για το παιδί του μέσα από τη σελίδα του σχολικού δικτύου. Η διαδικασία αυτή είναι η πιο απλή για το σχολείο. Ο κάθε κηδεμόνας, ενημερώνεται για τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων και την διατήρηση και χρήση των δεδομένων αυτών εκ μέρους του σχολικού δικτύου, αποδέχεται τους όρους χρήσης και αναλαμβάνει ο ίδιος της ευθύνη καταχώρησης των στοιχείων του παιδιού του. Δυστυχώς, ελάχιστοι είναι οι κηδεμόνες, που είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του διαδικτύου και μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή. Ακόμη όμως και όσοι μπορούν, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες, εξαιτίας της αναμενόμενης υπερφόρτωσης του δικτύου, που δεν τους επιτρέπει τη σύνδεση, παρά μόνο πολύ αργά το βράδυ. Ακόμη όμως και όσοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, έκαναν μικρά ή μεγάλα λάθη στην καταχώρηση, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός, που δημιούργησαν να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά στην πράξη.

β) Το σχολείο μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμούς για όλους τους μαθητές. Εννοείται ότι αυτό απαιτεί πάρα πολύ χρόνο και κόπο, αλλά από την άλλη διασφαλίζει ότι όλα θα γίνουν σωστά, όπως πρέπει, απαλλάσσοντας τους κηδεμόνες από τη διαδικασία αυτή. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Για την ενεργοποίηση των λογαριασμών, θα πρέπει το σχολείο να έχει υπογεγραμμένο από τους κηδεμόνες κάθε μαθητή το έντυπο συναίνεσης, που διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όπως καταλαβαίνετε, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι, εν μέσω απαγόρευσης, όλοι οι κηδεμόνες θα έπρεπε να μεταβούν στο σχολείο, για να υπογράψουν το συγκεκριμένο έντυπο. Προκειμένου να δώσουμε λύση στο πρόβλημα αυτό, δημιουργήσαμε και ενεργοποιήσαμε λογαριασμό στο σχολικό δίκτυο για κάθε μαθητή του σχολείου.

Τις επόμενες ώρες θα λάβετε στα email, που έχετε δηλώσει στο σχολείο, το όνομα χρήστη και τον κωδικό για το παιδί σας, καθώς επίσης και την διεύθυνση email, που του παραχωρήθηκε από το σχολικό δίκτυο, συνοδευόμενα από σχετικές οδηγίες σύνδεσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Στο ίδιο email θα αποσταλεί και τα έντυπα συναίνεσης, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να τυπώσετε και να υπογράψετε. Στη συνέχεια έχετε τις εξής επιλογές:

  1. i) Μας το προσκομίζετε αυτοπροσώπως στο σχολείο, αφού, πρώτα επικοινωνήσετε τηλεφωνικά, για να σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχει κάποιος να το παραλάβει.
  2. ii) Σκανάρετε ή φωτογραφίζετε (όχι σε υψηλή ανάλυση) το υπογεγραμμένο έντυπο και μας το αποστέλλετε στο 2ο email του σχολείου (mousikokaterinis@gmail.com), βάζοντας στο θέμα του μηνύματος το όνομα του μαθητή ή της μαθήτριας με κεφαλαία γράμματα, καθώς επίσης και το τμήμα του (π.χ. Α1, Β1, Β3, Γ2, α1λ, β2λ, γ1λ κλπ)

Αν δεν το κάνετε άμεσα, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τον λογαριασμό του παιδιού σας, μέχρι να λάβουμε τα προαναφερόμενο έντυπα.

Λίγα ακόμη λόγια για τις διαθέσιμες πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης:

Για να χρησιμοποιήσει ο μαθητής την πλατφόρμα webex, θα λάβει με κάποιον τρόπο (email, sms κλπ) έναν σύνδεσμο (link), ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε καθηγητή. Επομένως κάθε μαθητής θα λάβει τόσα links, όσοι είναι και οι εκπαιδευτικοί, που θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα webex.

Λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη του μαθήματος κάθε μαθητής ακολουθεί τον σύνδεσμο, που αντιστοιχεί στον εκπαιδευτικό, ο οποίος θα διδάξει το συγκεκριμένο μάθημα. Κάποια στιγμή, ζητείται από τον χρήστη να κατεβάσει και να εγκαταστήσει μία εφαρμογή. Αν ο μαθητής επιλέξει να την εγκαταστήσει, αυτό θα γίνει μόνο μία φορά, την πρώτη που ο μαθητής θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα. Ωστόσο, μπορεί και να αποφύγει την εγκατάσταση και να συνδεθεί με την εικονική αίθουσα διδασκαλίας μέσω ενός web browser. Απαραίτητα, για να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες της πλατφόρμας, θα πρέπει να έχει ακουστικά ή ηχεία, μικρόφωνο και προαιρετικά κάμερα. Μπορεί να χρησιμοποιήσει web camera, που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μικρόφωνο.

Αν δεν υπάρχει σύνδεση Internet ή smart phone με δεδομένα, ο μαθητής μπορεί να καλέσει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, με χρέωση μιας αστικής μονάδας σε ένα τηλεφωνικό νούμερο, που θα του δοθεί, και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας έναν κωδικό (pin), που θα του δοθεί επίσης, θα μπορεί να συνδεθεί με την τηλεδιάσκεψη, έχοντας μόνο ήχο, αλλά όχι εικόνα ή δυνατότητα ομιλίας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν από τους διδάσκοντες κατά τη διάρκεια των πρώτων τηλεδιασκέψεων.

Για να μπορεί ο μαθητής να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες eclass (https://eclass.sch.gr/) και eme (https://e-me.edu.gr/), θα πρέπει να συνδεθεί με τους κωδικούς του σχολικού δικτύου, που θα σας αποσταλούν από το σχολείο. Επειδή όλο το σύστημα σέρνεται, χρειάζεται υπομονή και επίμονή, ωστόσο καλύτερα να δοκιμάσετε τις βραδινές ώρες. Ειδικά στην πλατφόρμα e-me, θα πρέπει ο μαθητής να συνδεθεί τουλάχιστον μία φορά, ώστε να μπορεί να τον «δει» ο καθηγητής και να του κάνει αίτημα για να προστεθεί στις επαφές του. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα χρησιμοποιήσετε τις πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης θα δώσουμε τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν, καλό θα είναι οι μαθητές να συνδεθούν, να περιηγηθούν και να εξοικειωθούν με τα περιβάλλοντα.

Καλή αρχή

 

Γιώργος Βαρδακώστας

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Κοινοποιήστε