Όχι άλλη κοροϊδία!

Τα μουσικά σχολεία δημιουργήθηκαν ως ιδέα και εκπαιδευτική διέξοδος, υποσχόμενα να παρέχουν στους μαθητές που τους ενδιέφερε η Μουσική, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις Μουσικής Παιδείας, αλλά να έχουν και την επιλογή των υπόλοιπων κατευθύνσεων στις σπουδές τους, όπως αυτές προσφέρονται από τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια γενικής παιδείας.

Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. 22 χρόνια έχουν ήδη περάσει από τότε που ιδρύθηκε και φιλοξενήθηκε (προσωρινά υποτίθεται) στις εγκαταστάσεις όπου ακόμη και σήμερα στεγάζεται και συνεχίζει να λειτουργεί παρά τις αντίξοες συνθήκες. 22 χρόνια συνεχών αγώνων για τη διεκδίκηση των αυτονόητων. Όσα σε άλλες χώρες, ή πιθανόν ακόμη και στα θεωρητικά βιβλία της εκπαίδευσης, περιγράφονται ως βασικά και στοιχειώδη για την οργάνωση και τη λειτουργία μίας σχολικής μονάδας, σε τούτο το σχολείο θα πρέπει να αποτελούν αποτέλεσμα ατέρμονου κυνηγητού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, των Υπουργείων.

Διδασκαλία σε τάξεις προκάτ, περιορισμένων διαστάσεων (περίπου 30 τ.μ.), οι οποίες κάθε άλλο παρά ενδείκνυνται για να φιλοξενούν ομάδες των 20 έως και 30 μαθητών ανά τάξη (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διδασκαλία των μουσικών συνόλων), όπου η αναλογία τετραγωνικών ανά μαθητή φτάνει να είναι μικρότερη του 1,5 τ.μ. και η οποία δεν ανταποκρίνεται σε καμιά από τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Οι προκατασκευασμένες αίθουσες που αριθμούν 21 χρόνια ζωής πλέον, συγκεντρώνουν πλήθος άλλων αδυναμιών, όπως η θέρμανση και η στεγανότητα, προβλήματα που δυστυχώς όση προσπάθεια και να γίνει δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες και ευκαιριακές λύσεις. Τα κλιματιστικά είναι πανάρχαια, τα δάπεδα φθαρμένα, η θέρμανση σχεδόν ανύπαρκτη και η βροχή καιρικό φαινόμενο που μας προβληματίζει και μας αναστατώνει, καθώς μεταβάλλει την αυλή του σχολείου και τις αίθουσες σε πεδίο εξάσκησης αθλητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες.

Στελέχωση τμημάτων χωρίς πάντα το απαιτούμενο προσωπικό, διδασκαλία μαθημάτων χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις απαιτούμενες υλικοτεχνικές υποδομές, έλλειψη κονδυλίων για συντήρηση και επισκευή μουσικών οργάνων, αγορά κάποιων οργάνων μετά από παρακλήσεις, πιέσεις και ατελείωτες επιστολές, αδυναμία παροχής πλήρους σίτισης και άλλα πολλά, που θα μπορούσαν να απαριθμηθούν και να καταγραφούν για άλλη μια φορά, δίχως νόημα, αφού, δυστυχώς, τίποτα δεν φαίνεται ν’ αλλάζει.

Ένα μόνο το κέρδος από όλα αυτά. Το ότι παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης έμαθαν να αγωνίζονται, να παλεύουν και να διεκδικούν προκειμένου να μορφωθούν και να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Σίγουρα ανεκτίμητη η παιδαγωγική αξία τούτου του μαθήματος.

Παράλληλα όμως, η νέα γενιά διδάσκεται ότι όλα υπολειτουργούν, ότι όλα είναι θέμα ταπεινών σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Βιώνει την αδιαφορία, την έλλειψη σεβασμού, την έλλειψη εκτίμησης και τη μισαλλοδοξία.

Είναι απίστευτο, αλλά έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια από τότε που δημοσιεύθηκε η Υ.Α. με αριθμό Δ21/οικ. 1418/Φ.Β01.01/29-10-18 (ΦΕΚ 4892/τ.Β΄/1-11-2018), στην οποία προβλεπόταν η ανέγερση κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει μπει ούτε ένα τούβλο. Και φτάνουμε αισίως στο 2023, όπου πλέον ανακοινώνεται ότι, αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, που θα στεγάζει το ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ θα ξεκινήσει αισίως από την ανάδοχο εταιρεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο χρόνων!

Ως τότε όμως, 330 και πλέον μαθητές και μαθήτριες θα συνεχίσουν να διαβιούν στις ίδιες συνθήκες, με πολλές ελλείψεις και ακόμη περισσότερες δυσκολίες. Αυτά τα παιδιά θα κληθούν πολλές ακόμη φορές να συμμετέχουν σε εκατοντάδες δράσεις και να παράγουν πολιτιστικό έργο μαζί με τους καθηγητές τους, να καλλιεργήσουν μουσική παιδεία, να προσφέρουν χαρά και ψυχαγωγία. Ως αντάλλαγμα στα δίκαια αιτήματά τους θα λάβουν για άλλη μια φορά μόνο υποσχέσεις, υποσχέσεις που δε υλοποιούνται, είτε από ανικανότητα, είτε απλά από αδιαφορία.

Φτάνει πια. Όχι άλλες υποσχέσεις. Όχι άλλη κοροϊδία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συρρίκνωση του σχολείου μας, απλά και μόνο επειδή η πολιτεία είναι ανίκανη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Το Μουσικό Σχολείο δεν μπορεί να πάει προς τα πίσω. Εμείς, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιωματικά μας ανήκουν, αυτά που η πολιτεία μας έχει στερήσει για τόσα πολλά χρόνια. Θα είμαστε ΟΛΟΙ εκεί, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σχολείου μας, για να κάνουμε το ΟΝΕΙΡΟ μας πραγματικότητα.

Όλοι εμείς, που ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, έχουμε μία μόνο ευχή για το νέο έτος. Μιας και τα παιδιά που αποφοιτούν φέτος από το σχολείο, έζησαν όλη αυτή την αγωνία και την περιπέτεια, αλλά δεν γεύτηκαν τη χαρά ενός αξιοπρεπούς σχολικού κτιρίου, ας αξιωθούν τουλάχιστον οι φίλοι και οι συμμαθητές τους των μικρότερων τάξεων να στεγάσουν τα όνειρά τους σε ένα σχολείο αντάξιο των προσδοκιών όλων μας, αντάξιο των κόπων και του έργου που επιτελεί και προσφέρει με την παρουσία του και την ενεργό συμμετοχή του στη ζωή της πόλης μας το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ     

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΡΑΚΑΣΙΔΟΥ ΝΙΚΗ

ΓΙΑ ΤΟ 15ΜΕΛΕΣ   

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

«Αιτήματα προς Δήμο Κατερίνης»

Το σχολείο μας, όπως γνωρίζετε, εξακολουθεί να έχει σοβαρές ελλείψεις σε κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ η ανέγερση του νέου κτιρίου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητες μια σειρά από παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία του σχολείου μας τη σχολική χρονιά 2022-2023, κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται ως κατεπείγουσες.

Το μαθητικό μας δυναμικό παρουσιάζει αύξηση κατά 45 μαθητές σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον έχει αυξηθεί και το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των μουσικών ειδικεύσεων. Οι θετικές αυτές εξελίξεις για το σχολείο μας συνοδεύονται από ανάλογες απαιτήσεις σε κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Οι ανάγκες του σχολείου έχουν ως ακολούθως, με τις πρώτες τέσσερις (4) να έχουν την ένδειξη του κατεπείγοντος, αφού έπρεπε ήδη να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια.

 1. Για να μπορέσει το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης να λειτουργήσει στοιχειωδώς και μέχρι την ανέγερση νέου κτιρίου, απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις (4) επιπλέον προκάτ αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες θα πρέπει να εξοπλιστούν με σαράντα (40) τουλάχιστον θρανία, ογδόντα (80) τουλάχιστον καρέκλες, τέσσερις (4) έδρες, τέσσερις (4) πίνακες και τέσσερις (4) καρέκλες για τους διδάσκοντες καθηγητές, τέσσερα (4) ηλεκτρικά stage piano με βαρυκεντρισμένα πλήκτρα και τέσσερις (4) βιντεοπροβολείς, ενώ η θέρμανσή τους θα πρέπει να γίνεται με κλιματιστικά inverter.
 2. Πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η επισκευή της τουαλέτας, που βρίσκεται στο πρώην ΚΕ.Γ.Ε., διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω των πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και των πολύ μικρών διαλειμμάτων.
 3. Αντικατάσταση κουφωμάτων σε μία αίθουσα του πρώην ΚΕ.Γ.Ε. και στο «εργαστήριο φυσικών επιστημών».
 4. Επισκευή των σπασμένων (λόγω βανδαλισμού) λουκιών και κεραμιδιών στο πρώην ΚΕ.Γ.Ε. και επισκευή του φουσκωμένου, λόγω υγρασίας βόρειου τοίχου της μεγάλης αίθουσας.
 5. Επίστρωση κυβόλιθων μπροστά από το ΚΕ.Γ.Ε. και μπροστά από τις τουαλέτες κοντά στο κεντρικό κτίριο, για να είναι δυνατή η πρόσβαση από μαθητές και εκπαιδευτικούς τις ημέρες που βρέχει.
 6. Αντικατάσταση των φθαρμένων πλαστικών δαπέδων στις δέκα (10) προκάτ αίθουσες του Γυμνασίου.
 7. Τοποθέτηση συναγερμού ή επισκευή και επέκταση του υπάρχοντος, ο οποίος είναι εκτός λειτουργίας εδώ και τέσσερα (4) χρόνια.
 8. Κατασκευή φρεατίου στο σύνορο με το 5ο ΓΕ.Λ. για τη συλλογή των όμβριων υδάτων.
 9. Εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, ώστε να μην πλημμυρίζει όλος ο προαύλιος χώρος κάθε φορά που βρέχει.
 10. Συνεχής καθαρισμός των βουλωμένων λουκιών, που βουλώνουν συνεχώς λόγω της πτώσης φύλλων από τα δέντρα (πεύκα, φλαμουριές κλπ).
 11. Τοποθέτηση σιδεριών στα παράθυρα αίθουσας εκδηλώσεων στο πρώην ΚΕ.Γ.Ε. για λόγους ασφαλείας.
 12. Επισκευή και συντήρηση κουφωμάτων.
 13. Επισκευή σπασμένων εδρών και γραφείων.
 14. Κόψιμο χόρτων και κλαδέματα θάμνων και δέντρων, καθώς και κοπή των επικίνδυνων για πτώση δέντρων.
 15. Επίστρωση πλακιδίων στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην ΚΕ.Γ.Ε.
 16. Επισκευή ή αντικατάσταση φθαρμένων πορτών και παραθύρων.
 17. Ηλεκτρολογικές εργασίες (αντικατάσταση καμένων λαμπτήρων, φθαρμένων πριζών και διακοπτών, ρευματοδότηση συσκευών, αντικατάσταση καλωδίων κλπ).
 18. Επισκευή στέγης σε μία από της προκάτ αίθουσες, ώστε να μην στάζει όταν βρέχει.
 19. Στεγάνωση παραθύρων που μπάζουν νερό, όταν βρέχει.
 20. Επισκευή του στεγάστρου στο κτίριο της πρώην Υ.Ε.Β., το οποίο στάζει όταν βρέχει.
 21. Επισκευή, συντήρηση μουσικών οργάνων, αγορά αναλωσίμων (χορδές, επιστόμια κλπ), καθώς και αγορά οργάνων (π.χ. μπάσο, τυμπάνια, μαρίμπα, σαντούρι, ακορντεόν)
 22. Αντικατάσταση οροφής σε δύο (2) προκάτ αίθουσες, από τις οροφές των οποίων πέφτει διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για άγνωστο λόγο υλικό σε μορφή σκόνης, που, εκτός από λόγους αισθητικής, απειλεί το αναπνευστικό σύστημα μαθητών, εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
 23. Αγορά εξοπλισμού ηχητικής κάλυψης ώστε να είναι το σχολείο αυτάρκες για απλές εκδηλώσεις.
 24. Τοποθέτηση καμερών για τις ώρες, που το σχολείο είναι κλειστό, προς αποφυγή βανδαλισμών.
 25. Η καθαριότητα σε έλους τους χώρους του σχολείου είναι αδιαπραγμάτευτη. Το σχολείο, λόγω της μεγάλης του έκτασης, του πρασίνου, των πολλών ιδιομορφιών του και των κακοτεχνιών, χρειάζεται οπωσδήποτε αυτή τη στιγμή τέσσερις (4) καθαρίστριες, που μόλις επαρκούν για τις ανάγκες καθαριότητας του σχολείου.
 26. Ο χώρος πίσω από τις αίθουσες των πιάνων, θα μπορούσε με ένα όχι μεγάλο κόστος να μετατραπεί σε μικρό αμφιθέατρο το οποίο να φιλοξενεί κάποιες εκδηλώσεις του σχολείου, όταν ο καιρός επιτρέπει.

Επιπλέον υπενθυμίζουμε και τα ακόλουθα σχετικά με το σχολείο μας:

 1. Δεν υπάρχει γυμναστήριο.
 2. Δεν υπάρχει εργαστήριο φυσικών επιστημών.
 3. Δεν υπάρχει αίθουσα καλλιτεχνικών.
 4. Δεν υπάρχει εστιατόριο και αντί για πλήρη σίτιση παρέχεται ένα φτωχό σάντουιτς.
 5. Δεν υπάρχει κανονική αίθουσα εκδηλώσεων, κατάλληλη για τις ανάγκες του σχολείου.
 6. Λόγω των πολλών κτιριακών προβλημάτων του σχολείου και της μεγάλης του έκτασης, αλλά και λόγοι ασφάλειας για τους μαθητές και τις μαθήτριες, επιβάλλουν την παρουσία επιστάτη και σχολικού φύλακα στο σχολείο, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν.
 7. Έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης απαραίτητης για τη λειτουργία του σχολείου.
 8. Απουσία σχολικού νοσηλευτή.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες το συντομότερο δυνατόν, ώστε το σχολείο μας να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς.

Κοινοποιήστε